Η ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Γράφει ο Έρικ Σμυρναίος ~
Κάποτε ήταν τ’ όπλο των θεών και γεννούσε το δέος στο ανθρώπινο μυαλό. Μυστηριακός από τη φύση του, πυρπολούσε τα ουράνια και απανθράκωνε οτιδήποτε άγγιζε στη γη. Αργότερα, απέκτησε μια φύση δισυπόστατη. Ναι μεν σκότωνε αλλά σε μικρές δόσεις ζωντάνευε τα νεκρά σώματα ζώων και ανθρώπων κι έκανε τους μυώνες τους να κινούνται.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που έδειξαν ένα συστηματικό ενδιαφέρον για το φαινόμενο του ηλεκτρισμού. Το ίδιο το όνομά του εξάλλου προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ήλεκτρο», το κεχριμπάρι δηλαδή, που, ως απολιθωμένο ρετσίνι, παράγει μεγάλα ποσά στατικού ηλεκτρισμού μέσω της τριβής.
Ο ηλεκτρισμός ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένος με το φαινόμενο της ζωής. Για παράδειγμα, το πρώτο εργαλείο μέτρησης των ηλεκτρικών ρευμάτων ήταν τα γνωστά βατραχοπόδαρα. Επίσης, ο πιο απλός τρόπος να παράγει κανείς υψηλά φορτία ηλεκτρισμού κατά βούληση ήταν να ενοχλήσει ένα ηλεκτρικό χέλι. Μάλιστα, η προσπάθεια της δημιουργίας ενός μηχανισμού απομίμησης του ηλεκτρικού οργάνου του χελιού ήταν που οδήγησε τον Ιταλό επιστήμονα Alessandro Volta στην εφεύρεση της πρώτης ηλεκτρικής μπαταρίας το 1800.
Μια από τις πρώτες πειραματικές χρήσεις της μπαταρίας του Volta ήταν η «επαναφορά στη ζωή» των μυώνων νεκρών ανθρώπων. Ο συνάδελφος του, επίσης Ιταλός επιστήμονας, Giovanni Aldini, χρησιμοποίησε αυτή την μπαταρία πάνω στα φρέσκα πτώματα απαγχονισμένων φυλακισμένων. Τα σώματα αυτά, όταν περνούσε από μέσα τους ένα ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα, κουνούσαν τους μυώνες τους, άλλαζαν εκφράσεις στο πρόσωπό τους και ανακάθονταν όταν επάνω τους τοποθετούνταν σε συγκεκριμένες θέσεις ηλεκτρόδια που συνδέονταν με την παραπάνω μπαταρία. Πολλοί από τους παρατηρητές αυτών των πειραμάτων πίστεψαν ότι ο Aldini όντως έφερνε νεκρούς πίσω στη ζωή.
Τα πειράματά του μάλλον ενέπνευσαν την Mary Shelley στο να γράψει στο 1812, τον Frankenstein, το πρώτο φουτουριστικό γοτθικό μυθιστόρημα όπου θίγεται το πάντα επίκαιρο ζήτημα της ανθρώπινης ύβρεως και της Νεμέσεως που προκύπτει από την επιπόλαια χρήση της τεχνολογίας.
Η γοητεία που ασκούσε η αποθήκευση αυτής της πανίσχυρης και μυστηριώδους φυσικής δύναμης επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Τότε άρχισαν να αναπτύσσονται τεχνολογίες χειραγώγησής του που σήμερα έχουν γίνει πολύ οικείες. Η καινούργια αυτή τεχνολογία παρέμενε, όμως, μυστηριώδης και θαυμαστή. Ο ηλεκτρισμός γινόταν αντιληπτός ως μια δύναμη που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο φυσικό και στο υπερφυσικό. Στον καινούργιο κόσμο που δημιουργούσαν οι τεχνολογικές καινοτομίες του 19ου αιώνα, οι επιστήμονες ήταν οι καινούργιοι μάγοι. Ορθολογιστές δημιουργοί καινούργιων μηχανών, αλλά και υπερβατικοί μύστες, γνώστες των μυστικών της φύσης, αντιλαμβάνονταν ένα όραμα της πραγματικότητας όπου το καθημερινό και το υπερφυσικό ενώνονταν. Η μυστικιστική ενέργεια του σύμπαντος έρεε μέσα από τους ηλεκτρικούς σπινθήρες και οι αόρατες δυνάμεις που κυβερνούν τη φύση γίνονταν κατανοητές μέσα από παράξενες εξισώσεις, τα σύμβολα των οποίων θύμιζαν τα μυστηριακά ιερογλυφικά κάποιας αρχέγονης μαγείας. Κάτω απ’ αυτή την οπτική, το αόρατο χέρι άσαρκων οντοτήτων θα μπορούσε κάλλιστα να ασκεί μια επιρροή που ήταν παρόμοια με την άυλη δύναμη της βαρύτητας ή των ηλεκτρομαγνητικών διακυμάνσεων. Αυτή η ανάμειξη του επιστημονικού και του υπερφυσικού στοιχείου προσδιόρισε την εικόνα της επιστήμης στα μάτια της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και αποτέλεσε το έναυσμα για την δημιουργία θρησκευτικών κινημάτων όπως ήταν η Θεοσοφία, η οποία ξεκίνησε το 1875 από τη Ρωσίδα μετανάστρια Helena Blavatsky.
Εξάλλου, ένας μεγάλος αριθμός καταξιωμένων επιστημόνων ήταν αφοσιωμένοι ερευνητές του παραφυσικού. Η Marie Curie, για παράδειγμα, η οποία αναλώθηκε σε πρωτοποριακές έρευνες επάνω στη φύση των ραδιενεργών υλικών όπως το ουράνιο, συνήθιζε να συμμετέχει σε πνευματιστικές συνεδρίες προκειμένου ν’ αξιολογήσει τις δυνάμεις των mediums ή «διάμεσων». Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός φυσικός J.J. Thomson, ο οποίος απέδειξε την ύπαρξη του ηλεκτρονίου το 1897, όπως και ο συνάδελφος του ο Λόρδος Rayleigh, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1904 εξαιτίας των ερευνών του πάνω στην συμπεριφορά και στη φύση των αερίων της ατμόσφαιρας και ο οποίος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών. Σε αυτό το σύλλογο συμμετείχαν και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες, όπως ήταν και ο πρωτοπόρος της ασύρματης επικοινωνίας Sir Oliver Lodge, ο οποίος πρέσβευε ότι και η τηλεπάθεια μπορούσε να γίνει εφικτή χάρη σε εκπομπές και μεταδόσεις ενέργειας που συνέδεαν ζωντανά μυαλά μεταξύ τους ή ακόμα και ζωντανές συνειδήσεις με τις μεταθανάτιες συνειδήσεις νεκρών ανθρώπων. Ο Lodge πίστευε ότι το ανθρώπινο μυαλό μπορούσε να λειτουργήσει ως πομπός και ως δέκτης που έστελνε και συλλάμβανε σήματα σε υποσυνείδητο επίπεδο. Αυτά τα σήματα αποτελούνταν από μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα και που ταξίδευαν σε κύματα ή με τη μορφή ρευμάτων. Σε αυτές τις αναμεταδόσεις οφείλονταν οι τηλεπαθητικές εμπειρίες και οι κοινές σκέψεις. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ήταν δυνατή η εμφάνιση ενός πνεύματος η οποία ήταν στην πραγματικότητα μια συγκεκριμένη ενέργεια που προκαλούσε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, π.χ. μια εικόνα, στο μυαλό ενός δέκτη.
Αυτές οι πεποιθήσεις ως προς τη σύνδεση του ηλεκτρισμού με το υπερφυσικό στοιχείο κάθε άλλο παρά παρωχημένες θεωρούνται. Οι σημερινοί κυνηγοί φαντασμάτων χρησιμοποιούν κατά κόρον κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές για να ανιχνεύσουν την παρουσία άσαρκων οντοτήτων που στοιχειώνουν συγκεκριμένες τοποθεσίες. Πολλοί απ’ αυτούς πιστεύουν ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες αποτελούν αποδείξεις της ύπαρξης υπερφυσικών οντοτήτων. Άλλοι προτείνουν ότι αυτά τα πεδία μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ανθρώπινο μυαλό και να προκαλέσουν συγκεκριμένες αισθητήριες εντυπώσεις.
Στις μέρες μας υπάρχουν δυο κυρίαρχοι τρόποι με τους οποίους το υπερφυσικό συνδέεται με την ηλεκτρική τεχνολογία. Οι κυνηγοί φαντασμάτων πιστεύουν ότι τα φαντάσματα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ότι αποτελούνται από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Δεύτερον, πιστεύουν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στα παραφυσικά ή υπερφυσικά φαινόμενα και στις ηλεκτρονικές μηχανές της εποχής μας. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι τα λεγόμενα electronic voice phenomena (EVP) τα οποία υποτίθεται ότι προκύπτουν όταν υπερφυσικές οντότητες, κυρίως πνεύματα νεκρών, επικοινωνούν μέσω του στατικού ηλεκτρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών. Υπό αυτή τη λογική έχουν ήδη δοκιμαστεί πολλές μέθοδοι επικοινωνίας με το υπερφυσικό, για παράδειγμα, μαγνητόφωνα, ανιχνευτές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, μετρητές ραδιενέργειας και spirit boxes.
Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα βιολογικό μηχάνημα που λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Παράγει μονίμως 12 watts ενέργειας που είναι αρκετή για να κρατάει αναμμένο έναν ηλεκτρικό φακό. Λειτουργεί με το να στέλνει ηλεκτρικά σήματα, εκλάμψεις ενέργειας δηλαδή, που ταξιδεύουν μέσα από τα κυτταρικά καλώδια του νευρικού συστήματος και οι οποίες ενεργοποιούν τους μύες ή γεννάνε σκέψεις.
Πολλοί ερευνητές του παραφυσικού θεωρούν ότι τα ηλεκτρικά αυτά σήματα μπορούν να αναπαραχθούν από πνεύματα που ασκούν μια ισχυρή ηλεκτρική επιρροή στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου. Επομένως, η πεποίθηση ότι η επιστήμη του ηλεκτρισμού είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο μας και στον κόσμο των νεκρών ζει και βασιλεύει.
Επίσης, η βαθιά σχέση ανάμεσα στην παραγωγή των ηλεκτρικών φορτίων και στην δημιουργία τεχνητής ζωής, κάθε άλλο παρά έχει ατονήσει. Σήμερα μπαταρίες που δεν διαφέρουν πολύ απ’ αυτές του Volta χρησιμοποιούνται ήδη για να αναζωογονήσουν τους μυώνες παράλυτων ασθενών. Άνθρωποι που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, συνδέονται με τεχνητά μέλη που είναι συνδεδεμένα απευθείας με το νευρικό τους σύστημα. Τυφλοί έχουν το οπτικό τους κέντρο συνδεδεμένο με ηλεκτρονικές κάμερες ενώ κουφοί συνδέονται ηλεκτρονικά με μικρόφωνα και ακούνε πλέον μια χαρά. Ακόμα και ασθένειες που προκύπτουν από ανωμαλίες του εγκεφάλου, όπως είναι το Parkinson ή η ακραία κατάθλιψη, βελτιώνονται με τη χορήγηση ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι με τη βοήθεια τεχνολογικά ανεπτυγμένων ηλεκτρονικών οργάνων, μέσα σε λίγα χρόνια από σήμερα, θα εξασφαλίσουμε την αιώνια ζωή, όπως περίπου προσπάθησε να πετύχει ο δόκτορας Frankenstein με το διάσημο τέρας του….
Έρικ Σμυρναίος
Οκτώβριος 2023