Leave us a message


Sorry we are not available at the moment. Send us a message and we ll get back to you soon

Leave us a message

Άλειστερ Κρόουλυ (Aleister Crowley)

ΟΚΤΩ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ

Aleister Crowley

Πρόλογος-Γενική επιμέλεια: Ηλίας Μπένης
Μετάφραση: Γιώργος Μπαλάνος

«Αυτό το βιβλίο είναι ένα σημείο ζενίθ στη φιλολογική καριέρα του Κρόουλυ, ενσωματώνοντας όλα όσα θα πρέπει να περιμένουμε από κάποιον που έχει πειραματιστεί και καταστεί κύριος στις περισσότερες τεχνικές μορφές της πνευματικής ανάπτυξης. Υπάρχει χιούμορ, μεγάλο ποσοστό οξύνοιας, και πολλές πρακτικές συμβουλές. Αυτό το βιβλίο είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον μαθητή εκείνον για τον οποίο η Γιόγκα είναι ‘ο δρόμος’.

"Ο Άλειστερ Κρόουλυ έχει κερδίσει τη φήμη ενός ειδήμονα της αγγλικής γλώσσας. Το βιβλίο αυτό, που είναι φρέσκο και ζωντανό σήμερα όπως ήταν και πριν πάνω από τριάντα χρόνια όταν γράφτηκε, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Δείχνει πόσο αδύνατο είναι να τον κατηγοριοποιήσει κανείς ως ένα ιδιαίτερο είδος στυλίστα. Μπορεί να γίνεται σατιρικός, ποιητικός, σαρκαστικός, ρητορικός, φιλοσοφικός ή μυστικιστικός, γλιστρώντας με τέτοια ευκολία από το ένα είδος στο άλλο, έτσι που ο μέσος αναγνώστης δυσκολεύεται ν’ αποφασίσει αν πρέπει να τον πάρει τοις μετρητοίς ή όχι.
Η περιγραφή του αναφορικά με τα μυστικιστικά στάδια της συνείδησης ξεκαθαρίζει αυτά όπου τόμοι πιο σχολαστικού γραψίματος αποτυγχάνουν να διασαφηνίσουν. Ουσιαστικά είναι μια συνέχεια του Μέρους 1 του Βιβλίου 4 που κλιμακώνεται στην ωρίμανσή του. Περίπου τρεις δεκαετίες έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στο γράψιμο αυτών των δύο βιβλίων, ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εσωτερική του ανάπτυξή του εξελίχθηκε φθάνοντας σε ύψη πέρα από κάθε περιγραφή. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά που έχει να πει μπορεί να δείχνουν πεζά εκ πρώτης όψεως, αλλά μην ξεγελιέστε από αυτό. Κάποια άλλα από τα σχόλιά του είναι απίστευτα βαθιά, και απαιτούν προσεκτικό κι εκτενή στοχασμό αν θέλετε ν’ αντλήσετε από αυτά όλη τους την αξία. "

Ίζραελ Ρηγκάρντι

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κρόουλυ Άλειστερ

Πρόλογος, υποσημειώσεις, γλωσσάρι & μετάφραση:
Γιώργος Mπαλάνος

Το περίφημο μυστηριακό κείμενο που αποτέλεσε την αφετηρία και το κέντρο αναφοράς του όλου συστήματος του Άλειστερ Κρόουλυ. Το βιβλίο, εκτός από την πλήρη μετάφραση, συμπεριλαμβάνει και το παραδοσιακά απαραίτητο χειρόγραφο του Κρόουλυ στην πρωτότυπη μορφή του.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Άλειστερ Κρόουλυ υπήρξε μια από τις πλέον αινιγματικές, ενδιαφέρουσες, συναρπαστικές αλλά και αμφιλεγόμενες μορφές στο χώρο του αποκρυφισμού του 20ού αιώνα. Σίγουρα υπήρξε το πιο σημαντικό όνομα στο χώρο της σεξουαλικής μαγείας ─της magick, όπως την έγραφε ο ίδιος σε αντιδιαστολή με τη συμβατική magic─ και ο θεμελιωτής μιας αληθινής 'σχολής', ενός ρεύματος εσωτερικής σκέψης που συνεχίζεται ακμαίο ως τις μέρες μας. (...) Σε μια επίσκεψή τους στο αρχαιολογικό μουσείο του Μπουλάκ, στο Κάιρο, η Ρόουζ (η πρώτη σύζυγός του) θα του δείξει ένα έκθεμα του Ρα-Χουρ-Χούιτ (μία από τις πολλές ονομασίες του θεού Ώρου) που, κατά παράξενη σύμπτωση, έφερε τον αριθμό 666, τον αριθμό του 'Θηρίου της Αποκάλυψης'. Το έκθεμα αυτό ήταν εκείνο που ο Κρόουλυ θα ονομάσει αργότερα 'Στήλη της Αποκάλυψης'.
Εκεί ο Κρόουλυ θα έχει μια τριήμερη μυστικιστική εμπειρία, μια 'επαφή' με μια υπερφυσική οντότητα η οποία και θα του υπαγορεύσει το 'Βιβλίο του Νόμου', το πιο φημισμένο αλλά και ίσως το πλέον σκοτεινό και αινιγματικό από τα έργα του. Όπως και να ’χει, το 'Βιβλίο του Νόμου' ή 'Liber Al Vel Legis' υπήρξε το ευαγγέλιο του Κρόουλυ και η ραχοκοκαλιά του συστήματος που ο ίδιος ονόμασε με την ελληνική λέξη 'Θέλημα, δηλαδή 'Θέληση' ή 'Βούληση'.”

Γιώργος Μπαλάνος

3 schools of magick

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΓΕΙΑΣ

Άλειστερ Κρόουλυ

Το μικρό αυτό βιβλίο είναι απόσπασμα από το έργο του Άλειστερ Κρόουλυ “Magick without Tears” και αφορά την προσέγγισή του σε τρεις μεγάλες θεοφιλοσοφικές θεωρήσεις.

“Οι Τρεις Σχολές Μαγείας αντιπροσωπεύουν τρεις εντελώς διακριτές κι ενάντιες θεωρίες περί Σύμπαντος, και, ως εκ τούτου, πρακτικές πνευματικής επιστήμης. Η μαγική αρχή της κάθε μίας είναι τόσο ακριβής όσο κι ένα θεώρημα της τριγωνομετρίας. Κάθε Σχολή εκλαμβάνει ως θεμελιώδη ένα συγκεκριμένο νόμο της Φύσης, και το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η κάθε μία παραδέχεται, κατά μια έννοια, και τις αρχές των άλλων δύο. Απλώς, τις αντιμετωπίζει, κατά κάποιο τρόπο, ως ατελείς, δευτερεύουσες ή απατηλές.”
Άλειστερ Κρόουλυ


“Το θέμα που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο αφορά άμεσα τους πάντες και τα πάντα, και είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί καθαρίζει μία υπερπολλαπλάσιου του μεγέθους κόπρο του Αυγεία, η οποία έχει επικαθίσει γενικώς σε διάφορες έννοιες, λέξεις και ορισμούς, και ειδικότερα στον όρο «μαγεία» (και πάντως, η κόπρος αυτή δεν συσσωρεύτηκε από μόνη της...).”

– Από τον πρόλογο

ISBN 978-618-5253-58-5
14,5 x 21 εκ. - 56 σελ.

Λίγα λόγια για τα βιβλία του Aleister Crowley που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Locus-7

Νομίζω ότι ο Άλειστερ Κρόουλυ δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, οφείλω, ωστόσο, να πω ότι το Magic Without Tears δεν ξεχωρίζει μόνον λόγω του τομέα στον οποίον αναφέρεται, αλλά εξίσου (για να μην πω περισσότερο) για την σαφήνεια και την απλότητα με την οποία ο συγγραφέας αναλύει τα θέματά του. Χρησιμοποιώντας ένα ύφος που προδίδει βαθιά καλλιέργεια σε ποικίλους και διαφορετικούς τομείς (τόσο η γλώσσα που χρησιμοποιεί, όσο και ο τρόπος που την χειρίζεται είναι πραγματικά παραδείγματα προς μίμηση), το οποίο συνδυάζεται, ως επί το πλείστον, με μία ανάλαφρη, χιουμοριστική και, κατά βάσιν, αδιόρατα ειρωνική διάθεση (η οποία, όταν χρειάζεται, μετατρέπεται σε ανοιχτή ειρωνεία), ο Κρόουλυ ρίχνει, με έναν τρόπο αβίαστο και ανεπιτήδευτο, άπλετο φως σε μία πλειάδα δυσερμήνευτων ζητημάτων, καθορίζοντας, ταυτόχρονα, νέους τρόπου εξέτασης και θεώρησης όχι μόνον της μαγείας, αλλά και όλου του γύρω μας κόσμου.

Άλλωστε, ο Κρόουλυ θεωρεί (και πολύ σωστά) ότι το ίδιο το γεγονός ότι υπάρχουμε και ζούμε είναι, από μόνο του, η πρώτη και θεμελιώδης μαγική πράξη του κάθενός μας. Όπως γράφει χαρακτηριστικά και ο ίδιος, «κάθε πράξη της ζωής σου είναι μία μαγική πράξη». Τα ερεθίσματα προς έρευνα και συζήτηση που δίνει το βιβλίο είναι πραγματικά ανεξάντλητα, σημειώνω, ωστόσο, τα εξής δύο, την κοσμογονική εξίσωση 0=2, και τις Τρεις Σχολές Μαγείας. Μέσα από την ανάλυση της συγκεκριμένης εξίσωσης, ο συγγραφέας δεν καταδεικνύει μόνο τις λογικές αντιφάσεις και τη σχετική, αποκλειστικά, ισχύ των εξαγγελιών, αρχών και παραδοχών των διαφόρων φιλοσοφικών και θρησκευτικών συστημάτων, αλλά προτείνει την διέξοδο μέσα από αυτόν τον αποπροσανατολιστικό λαβύρινθο με τρόπο προσιτό και διαυγή. Η δε έκθεσή του αναφορικά με τις τρεις σχολές μαγείας (την Κίτρινη, την Μαύρη και την Λευκή) όχι μόνο καταρρίπτει όλες αυτές τις ανοησίες που μας έχει φυτέψει στο νου η άγρια προπαγάνδα της εκάστοτε και εκασταχού «πλειοψηφίας», αλλά δείχνει, επίσης, δεόντως εναργώς, ότι η «λευκότητα» την οποίαν προβάλλουν και διακηρύσσουν «επικρατούντες» ή μη φορείς, δεν είναι σίγουρο, κάθε φορά, ότι δεν έχει σχέση με την «λέπρα». Αλλά, μάλλον κινδυνεύω να γίνω πολύ «κακός», γι’ αυτό θα κλείσω εδώ. Πάντως, το βιβλίο σας εγγυάται μία απολαυστική και αναπάντεχα αναζωογονητική ανάγνωση!

Συνεχίζοντας με τον ίδιο συγγραφέα, δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε τα τρία μικρά διαμάντια με τίτλους The Heart Of The Master, The Lost Continent και Across The Gulf.

Το The Heart Of The Master είναι μία φαντασμαγορία, όπου ο συγγραφέας προσεγγίζει τις ποικίλες όψεις του θρησκευτικού βιώματος, για να δείξει ότι η αφετηρία και η πεμπτουσία όλων αυτών των κατοπινών φιλοσοφικο-θρησκευτικών επικαλύψεων είναι η πρωταρχική Μαγεία του είναι μας και της ύπαρξής μας, πρεσβεύοντας, ταυτόχρονα, το αναγκαίο της επιστροφής μας στην πραγματική Αρχή. Πυρήνα του Across The Gulf αποτελεί η μαγική μύηση του συγγραφέα κατά την διάρκεια της «προηγούμενης» ζωής του στην αρχαία Αίγυπτο. Προσωπικά, σημείωσα την περιγραφή της πτήσης πάνω από την έρημο, αλλά και την αφοσίωση του ήρωα στον αληθινό του εαυτό. Το The Lost Continent μας ταξιδεύει στην εποχή της Ατλαντίδας, συνιστά μια συναρπαστική περιήγηση, μέσα από την πένα του μάγου Α. Κρόουλυ, σ’αυτήν την ίδια την βυθισμένη ήπειρο, τα μεγαλειώδη επιτεύγματα των αρχόντων της(αλλά, με τί τίμημα...), την κοινωνική ιεραρχία και δομή, τον τρόπο ζωής των κατοίκων και το ατλαντικό συστήμα μαγείας, το οποίο υπήρξε η αιτία της ανόδου αλλά και της μοιραίας πτώσης.

Αυτά, μέχρι την άλλη φορά. Σας αποχαιρετώ με δυο στίχους του Σαίξπηρ (έτσι, για να κάνω και λίγο επίδειξη...) αλλά σας διαβεβαιώ ότι (όπως ήδη φαντάζεστε) θα με υποστείτε και πάλι απροειδοποίητα.
Dominus vobiscum (όχι αυτό δεν είναι Σαίξπηρ, το παρακάτω είναι):

“Parting is such sweet sorrow,
That I shall say good night till it be morrow.”
?

Pollux

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα
Product added to compare.