Vortex 04
Τεύχος 04, Σεπτέμβριος 2023
Περιοδική έκδοση VORTEX - Δίνη Γνώσης
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Παραγγελίες και από βιβλιοπωλεία (Πολιτεία, κ.ά.)
Ακολουθήστε
Η περιοδική έκδοση VORTEX είναι μια Δίνη Γνώσης!
Απευθύνεται σ ’ εκείνους μπορούν να βλέπουν με «Άλλα Μάτια», τους Ελεύθερα Σκεπτόμενους Αναζητητές, αλλά και τους Αιρετικούς Διαμορφωτές της Πραγματικότητας.
* * *
Με την ανάπτυξη της ανθρώπινης αφηρημένης και συμβολικής σκέψης όλα εντάχθηκαν σε τυποποιημένα πολικά ζεύγη τα οποία είναι μεν χρήσιμα όσο παραμένουν σ’ ένα καθαρά συμβολικό επίπεδο, αλλά καταλήγουν σε αδιέξοδα και παράλογα δόγματα αν τα αποδεχτεί κανείς κατά γράμμα.
Για παράδειγμα τα κλασικά πολικά ζεύγη του φωτεινού/σκοτεινού, άσπρου/μαύρου, θετικού/αρνητικού, καλού/κακού, ηλιακού/σεληνιακού αρσενικού/θηλυκού. Είναι μεν σωστά αρκεί να τα δούμε το καθένα από μόνο του και ως απλά γενικά και κλισαρισμένα σύμβολα, αλλά αν επιχειρήσουμε να τα ερμηνεύσουμε κατά γράμμα και να τ’ αναμείξουμε, τότε καταλήγουμε στο σαφώς ηλίθιο συμπέρασμα ότι το φωτεινό, το θετικό και το καλό ταυτίζονται με τους άντρες και το σκοτεινό, το μαύρο, και το αρνητικό ταυτίζονται με τις γυναίκες.
Το σύνολο της γλώσσας μας μάς προδιαθέτει προς αυτή την αφελή θεώρηση και διάκριση σε καθετί που λέμε ή γράφουμε – και είναι ζωτικής σημασίας να μην κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε τα κατά βάση γενικά, αφηρημένα ή μεταφυσικά σύμβολα, όπως είναι τα πολικά ζεύγη των αντιθέτων με πραγματικές έννοιες της καθημερινότητας. Η πολικότητα υπάρχει, ναι, αλλά όχι στο αφελές επίπεδο του “μαύρο = κακό” ή “σκοτάδι = γυναίκα”, γιατί τότε θα πρέπει να πούμε και “θετική εντροπία = θάνατος” και “θάνατος = άντρας”. Οι εξισώσεις του είδους δε δείχνουν γνώση των συμβόλων, αλλά ηλιθιότητα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΝΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 4 (κατά σειρά δημοσίευσης):
Editorial: Να είσαι ή να Μη(μ)είσαι; - Το ζήτημα της ταυτότητας, Χριστίνα Σαββανή (Εκδόσεις Locus-7 και Άλλωστε)
Προς ένα Οικουμενικότερο Εαυτό, Δρ Ευστράτιος Παπάνης (Συγγραφέας, επικ. καθ. Παν/μίου Αιγαίου)
Τα Μυστικά της Κουκουβάγιας, Έρικ Σμυρναίος (συγγραφέας, αρθρογράφος)
Οι Άγνωστες Πυραμίδες της Ελλάδος, Δρ Στράτος Θεοδοσίου (Αστροφυσικός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Mέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών)
H προϊστορία των κατοίκων της Ευρώπης (μελέτες αρχαίου DNA), καθ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (ομ. καθηγητής Γενετικής και Βιολογίας ΑΠΘ)
Έρωτας και Θάνατος στον Ευριπίδη, Δήμητρα Μπενίση (συγγραφέας, θεατρολόγος)
Καθημερινή Μαγεία και Μαγική Καθημερινότητα, Ευγενία Λαμπίρη (αρθρογράφος)
H Αρχαία Μαγεία σήμερα και η Σύγχρονη Επιστήμη, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΝΟΣ+
Τάματα: Ίαση και Ευφορία στη Μινωική Κρήτη, Δρ Χριστίνα Παπαδάκη (αρχαιολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια)
Θέματα Σύγχρονης UFOλογίας Ιστορίες από πεσμένα ATIA: μυθολογία ή συσκοτισμένη πραγματικότητα;, Δρ Σταύρος Χατζόπουλος, (καθ. παν/μίου Φερράρα, Επιστήμη της Ακοής)
Μαγική Αντίληψη: Με ένα «κλικ» αλλάζουν όλα…, Θανάσης Βέμπος, (συγγραφέας-αρθρογράφος)
Η Γυναικεία Σεληνιακή Υπόσταση, Θάλεια Σαμαρά (χημικός, αρθρογράφος)
Η μυθολογική έννοια του Ερμαφρόδιτου και ο Εσωτερισμός, Γρηγόρης Τσουκαλάς
Το Νόημα της Ζωής, Δημήτρης Καραδήμος (συστήματα Πληροφορικής, συγγραφέας, αρθρογράφος)
Διαστ.: 15x21 εκ., - 146 σελίδες
ISSN 2945-0535
Μπορεί επίσης να σας αρέσουν